Spotlight: Brottsutsatthet

Vem utsätter flickor för sexualbrott?

Under  2023  genomförde  vi  för  fjärde  gången  den  digitala  berättelsebaserade  undersökningen  Nude  på  nätet  som  riktar  sig  till  barn  och  unga  i  åldrarna  1017  år.  Syftet  med  undersökningen  är  att  förstå  barns  sexuella  utsatthet    framför  allt  på  nätet    utifrån  deras  egna  erfarenheter,  upplevelser  och  strategier.    I  enkäten  ställer  vi  bland  annat  frågor  om  barnen  vet  vem  det  är  som  utsätter  dem  för  brott. 

När sexualbrott mot barn diskuteras framställs ofta förövaren som en vuxen okänd man. Det är även vanligt att anta att förövaren låtsas vara ett annat barn eller lova jobb och att kontakten pågår under lång tid. Det är en kraftig förenkling som kan leda till en ökad sårbarhet för barnen när samhällets insatser för skydda barn mot förövare inte tar avstamp i barnens verklighet.

vad säger faktan? vad tror du?

Hur vanligt är det att barnet utsätts för övergrepp av en vuxen?

14%

0%

verkligheten

ditt svar

Du trodde att 0% utsätts för övergrepp.

0%
SVARA
tryck för att svara!

Barn som
utsätter andra

Det är tydligt att det gäller vissa av de brottstyperna som vi frågar om i undersökningen är mycket vanligare att det är andra barn som utsätter dem.

Den kan handla om en vän, en klasskamrat eller en tidigare partner. Det kan också vara en tillfällig kontakt på nätet. Att det är ett annat barn som utsätter behöver inte nödvändigtvis innebära att relationen är jämlik.

Pressad och hotad

Ofta kan det finnas en åldersskillnad där det äldre barnet använder sig av sitt övertag i utveckling och mognad. I vissa fall kan det yngre barnet känna sig pressad och hotad av det äldre barnet. En del barn berättar att det är enklare att säga nej till en vuxen än ett annat barn.

Stor åldersskillnad

När det handlar om att barn och unga blir erbjudna pengar för nakenbilder eller för sexuella handlingar är det vanligare att förövaren är en vuxen. I de fall det är ett annat barn som erbjuder betalning kan vi läsa i fritextsvaren att åldersskillnaderna mellan brottsoffret och förövaren är stor.

Ovetande om brott

Ett ensidigt fokus på vuxna okända förövare kan medföra att barnet underskattar risker och saknar fungerande strategier för att hantera potentiellt riskabla situationer. Det kan även innebära att barn som utsätts för brott av andra barn inte uppfattar det som brottsligt och att barn som utsätter andra barn inte vet om att de begår ett brott.

”Oönskade nakenbilder är vardag, det är rutin att blocka killar och vuxna män. Det kan vara någon som är snäll som sedan skickar fast man säger nej eller helt oväntat. Män är äckliga, speciellt på nätet där pedofiler kan kontakta unga barn lätt.”

Flicka 16 år

Fakta från
barnens röster

Vad känner du till om barn och ungas utsatthet på nätet? Läs mer på faktakorten för att få en inblick i deras verklighet.

Visste du atT?
52
%

av fallen är de som sprider...

Visste du atT?

I 52 % av fallen är de som sprider flickors nakenbilder ett annat barn.

Visste du atT?
49
%

av fallen är de som erbjuder flickor...

Visste du atT?

I 49 % av fallen är de som erbjuder flickor betalning för nakenbilder en vuxen förövare.

Visste du atT?
56
%

av fallen är de som erbjuder flickor...

Visste du atT?

I 56 % av fallen är de som erbjuder flickor betalning för sex en vuxen förövare.

Visste du atT?
59
%

av fallen är de som skickar...

Visste du atT?

I 59 % av fallen är de som skickar oönskade nakenbilder till flickor både barn och vuxna förövare.

Utforska
Själv

Bakom varje siffra i statistiken finns ett barn. Utforska själv barn och ungas erfarenheter av sextortion i grafen nedan.

Vissa saker
Behöver spridas

Dela Spotlighten och få fler att förstå vad brottsutsatthet innebär för barn och unga.

placeholder

2023-06-01

“Var försiktig och prata med en vuxen så fort det händer något”

I ECPATs rapport ”Var försiktig och prata med en vuxen så fort det händer något” uppmärksammas barns utsatthet för sexualbrott på och utanför nätet. Den vänder sig till alla viktiga vuxna i barns närhet och syftet är att öka kunskapen om barns upplevelser, attityder och strategier för att hantera sexuella övergrepp. Rapporten grundar sig på den webbaserade undersökningen ”Nude på nätet” (2023) som genomförts bland barn och unga mellan 10 och 17 år.

placeholder

2021-03-01

“Allt som inte är ett ja är ett nej”

En rapport om barns utsatthet för sexualbrott i vardagen och vilka strategier de har för att skydda sig.

placeholder

2022-06-01

“Ingen vill ha oönskade nakenbilder”

I den här rapporten berättar barn och unga vad de själva tycker är okej och inte när det gäller nakenbilder. Rapporten bygger på en undersökning där totalt 6 539 barn i åldrarna 10-17 år har svarat.